STARBUCK (2011) – comedie
scenariul: Martin Petit și Ken Scott
regia: Ken Scott
imaginea: Pierre Gill
109’
Distribuția Patrick Huard, Julie LeBreton, Antoine Bertrand, Dominic Philie, Marc Bélanger, Igor Ovadis, David Michaël, Patrick Martin, David Giguère, Sarah-Jeanne Labrosse, Pierre Mailloux, Patrick Labbé, Marie-France Lambert
David Wozniak (interpretat de Patrick Huard) are 42 de ani şi este fiul unor emigranţi polonezi în Canada, acum proprietarii unei modeste măcelării din Quebec, unde acesta lucrează alături de fraţii săi.
David este genul boem, veşnic nematurizat, care fuge de responsabilităţi. La serviciu nu este chiar angajatul model, are o prietenă dar nu locuiesc încă împreună şi mai are o datorie de 80.000 $ la nişte cămătari care îl caută o dată pe săptămână.
În acest concurs de împrejurări, David află nişte lucruri care îi schimbă total cursul vieţii. Îndelungata sa activitate ca donator de spermă, sub pseudonimul Starbuck, de când avea 20 de ani, se pare că l-a calificat astăzi în postura de tătic a 533 de copii. Din care 142 s-au constituit într-un grup care au acţionat în judecată clinica de fertilitate pentru ca aceasta să le divulge identitatea din spatele pseudonimului Starbuck. Pe scurt, copiii ajunşi azi la vârsta de 20 de ani vor să-şi cunoască tatăl natural. În plus, prietena sa îi comunică faptul că a rămas însărcinată.
De unde vine ideea nebună a unui donator de spermă cu sute de copii? Numele filmului canadian despre donatorul care se ascunde sub pseudonimul “Starbuck” este într-adevăr inspirat din realitate. A existat într-adevăr un caz “Starbuck” în Canada, un exemplar excepţional din punct de vedere al dotărilor genetice, exemplar care a revoluţionat industria inseminărilor artificiale din Canada şi SUA în perioada anilor ‘80-’90.
Pe numele complet Hanoverhill Starbuck (1979 – 1998), acesta a fost descoperit de către doi experţi de la “Centrul de inseminare artificială din Quebec” (CIAQ) la o fermă din Ontario, Canada. Exemplarul a fost achiziţionat pe loc şi astfel a început legenda lui Starbuck, cel mai bun taur de sămânţă pe care industria inseminării artificiale din Quebec l-a avut în toată istoria ei.
Două întrebări ni s-au pus în mod special în perioada de lansare a filmului: 1) există vreo legătură între numele Starbuck şi binecunoscutul lanţ de cafenele cu nume asemănător? Şi 2) filmul se bazează pe un fapt real sau nu? Dacă răspunsul la prima întrebare este un NU clar, la punctul al doilea răspunsul corect este un “hotărât” DA şi NU.
Cine este adevăratul “Starbuck”, sursa de inspiraţie pentru film?
Numele filmului canadian despre donatorul care se ascunde sub pseudonimul “Starbuck” este într-adevăr inspirat din realitate. A existat într-adevăr un caz “Starbuck” în Canada, un exemplar excepţional din punct de vedere al dotărilor genetice, exemplar care a revoluţionat industria inseminărilor artificiale din Canada şi SUA în perioada anilor ‘80-’90.
Pe numele complet Hanoverhill Starbuck (1979 – 1998), acesta a fost descoperit de către doi experţi de la “Centrul de inseminare artificială din Quebec” (CIAQ) la o fermă din Ontario, Canada. Exemplarul a fost achiziţionat pe loc şi astfel a început legenda lui Starbuck, cel mai bun taur de sămânţă pe care industria inseminării artificiale din Quebec l-a avut în toată istoria ei.
În întreaga sa carieră (19 ani), Starbuck a dat naştere la peste 200.000 de vite, a avut 209 de urmaşi masculi şi 406 “nepoţi” masculi. Excelenta sa înzestrare genetică, precum şi rezultatele excepţionale la producţia de lapte (a vitelor rezultate în urma insemninării) au făcut ca sperma lui Starbuck să fie cerută pe toate pieţele lumii. Peste 685.000 de doze au fost vândute în 45 de ţări. Starbuck a câştigat de 27 de ori titlul de “Premier Sire” (Cel mai bun taur) la cele mai importante concursuri Holstein din Canada şi SUA.
Entuziasmaţi de succesul lui Hanoverhill Starbuck, specialiştii canadieni l-au clonat, astfel că în anul 2000 a venit pe lume Hanoverhill Starbuck II. Între timp însă, ştiinţa a demonstrat că clonarea nu este cea mai bună metodă pentru transmiterea unui bagaj genetic de calitate. Iar legislaţia din Canada nu a autorizat niciodată folosirea oficială a “seminţei” provenite de la un taur clonat. În 2010, orice moştenire genetică (în scopul clonării) de la taurul Starbuck I a fost distrusă, acest demers marcînd sfârşitul erei clonării în acest domeniu.
Alte detalii despre Starbuck
Regizorul Ken Scott. Are 43 de ani şi s-a născut la Quebec. Primul său scenariu pentru un lungmetraj a fost La vie après l’amour, în regia lui Gabriel Pelletier (şi în care a apărut şi Patrick Huard din Starbuck). Un debut de carieră absolut spectaculos.
Primul său film a primit 5 nominalizări şi premii Jutra (echivalentul Oscar-ului în Quebec) în 2001, inclusiv “Cel mai bun scenariu”. A luat “Biletul de aur” – bestbox office în Quebec, precum şi “Premiul publicului” la Festivalul de comedie Just for Laugh. Nu în ultimul rând a fost de două ori nominalizat la Genie Awards (echivalentul Oscar-urilor din Canada) în 2001.
Starbuck – remake-ul american. Acum, Ken Scott este în post-producţie cu un remake în limba engleză al lui Starbuck. Filmul se va numi The Delivery Man, este produs de Dreamworks şi vor juca Vince Vaughn în rolul lui Starbuck, Cobie Smothers şi Chris Pratt. Filmul este programat pentru luna noiembrie în SUA.
Vezi originalul canadian înainte să apară remake-ul american!
Starbuck – acum în cinematografe
În afara participării la festivalurile de la Toronto şi Palms Springs, Starbuck a primit “Premiul publicului” la Festivalul de Film de la Calgary, apoi la cel de la Santa Barbara şi de la Sonoma. Actorul principal, Patrick Huard, a obţinut premiul “Cel mai bun actor” la Valladolid, Spania 2011 precum şi premiul special al juriului la Festival de L’Alpe d’Huez, Franţa, 2012.
Starbuck a luat şi “Golden Reel”, plus “Cel mai bun film”, “Cel mai bun actor” şi “Cel mai bun scenariu original” la Genie Awards (echivalentul Oscar-urilor din Canada) în 2012.
Starbuck a mai fost proiectat şi la Festivalul de Film de la Cambridge pe 15 septembrie 2012, la Quebec Film Festival din Londra pe 2 noiembrie, la Festivalul de Film de la Inverness, Scoţia, pe 12 noiembrie, în total: la peste 25 de festivaluri internaţionale, incluzînd TIFF 2012.
Patrick Huard în rolul lui David Wozniak, alias “Starbuck”
Patrick Huard este actor, regizor, producător, scenarist, dar şi un cunoscut comic şi realizator de emisiuni din Canada. Are 44 de ani şi deja a jucat în peste 27 de filme (din care 15 lungmetraje) şi a regizat trei.
Cele mai cunoscute filme în care a apărut Patrick Huard sunt: Vie après l’Amour (2000), tot în regia lui Ken Scott, cel care a semnat Starbuck, Nez Rouge/ Red Nose (2003), unde a avut rolul principal, Sur le Seuil (2003), Maman Last Call (2005), Monica la Mitraille (2004), Cadavres(2009), în care a jucat alături de Julie LeBreton, partenera sa din Starbuck şi Bon Cop, Bad Cop (2006). Pentru acesta din urmă, Patrick Huard a scris şi scenariul. Bon Cop, Bad Cop a devenit imediat în Canada filmul cu cele mai mari vânzări din toate timpurile.
Cele mai recente filme al sale, în afară de Starbuck (2011), sunt Funkytown(2011), o poveste despre era disco din anii ‘70 din Montreal, şi Omertà(2012), un film poliţist despre mafia italiană din Montreal, unde Huard joacă rolul unui mafiot.
Patrick Huard este cunoscut publicului şi de pe scenele spectacolelor de tip one man show live. În martie 2012, Huard se întoarce pe scenă, după 12 ani de pauză, pentru al treilea spectacol al său intitulat “Le Bonheur”. Primele două show-uri s-au numit “18 ans et plus” şi “Face à Face”. De asemenea, de-a lungul timpului, Huard a mai apărut în mai multe gale “Juste pour rire / Just for Laugh” şi în piesa nominalizată la Premiul Pulitzer “Talk Radio” a lui Eric Bogosian.
La tv, Patrick Huard a devenit foarte apreciat pentru serialul Taxi 0-22, pe care tot el l-a şi produs şi care a fost difuzat patru sezoane. Huard juca rolul unui taximetrist irascibil care ducea cu taxi-ul său diferite personalităţi cu care intra în contact. Pentru acest rol a primit Artis Trophy (echivalentul premiilor Emmy în Quebec) în 2008 şi în 2009, la secţiunea “Actor într-o emisune de comedie”. Huard a fost ales de către public “Personalitatea masculină a anului” în 2009 şi 2010.
————————
Julie Le Breton, partenera “donatorului Starbuck”
Partenera lui “Starbuck” (Patrick Huard) din filmul omonim este interpretată de actriţa canadiană Julie Le Breton. Julie a devenit celebră pe plan internaţional după rolul din filmul The Rocket: The Legend of Rocket Richard / Maurice Richard (2005), povestea celui mai cunoscut hocheist canadian Maurice “The Rocket” Richard. Pentru acest rol a primit premiul Genie (echivalentul Oscar-urilor în Canada) şi premiul Jutra (echivalentul Oscar-urilor în Quebec) la categoria “Cea mai bună actriţă în rol principal”.
Julie Le Breton şi-a început cariera în serialul tv Watatatow (1990) şi cea mai mare parte a activităţii sale actoriceşti a avut loc în spectacole de televiziune.
Cele mai recente lungmetraje în care o veţi putea vedea sunt comedia Les Pee-Wee 3D: L’hiver qui a change ma vie (2012) şi Exile(2013), o dramă despre un adolescent din Haiti al cărui tată este răpit, iar el trebuie să călătorească în SUA şi Canada pentru a-şi găsi mama.
Antoine Bertrand, avocatul lui “Starbuck”
Starbuck are un bun prieten care întîmplător este şi avocat. Acesta este jucat de actorul Antoine Bertrand. Cunoscut publicului canadian din serialul Les Bougon (2004-2006).
Pentru rolul din Starbuck, Antoine Bertrand a fost nominalizat la Premiul Genie şi premiul Jutra, ambele nominalizări pentru categoria “Cel mai bun actor în rol secundar”.