White God (2015)

Premiul Un Certain Regard, Cannes 2014

Regia: Kornél Mundruczó
Țară: Ungaria
Durata: 119 minute
Distribuția: Zsófia PSOTTA, Sándor ZSÓTÉR, Lili MONORI, Lili HORVÁTH

Al șaselea și cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit „Variety”, White God a câștigat Marele Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 și este propunerea Ungariei la Oscar. Câinii din film (Body și Luke, care au jucat același personaj) au primit neoficialul Palm Dog, principalul lor rival fiind Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.

„O fabulă despre o specie superioară și inferiorii ei căzuți în dizgrație…”, spune sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism și inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni.

Filmul este inspirat de o știre reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat – fără succes – să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitați diferit: taxe mari pentru metiși, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree și scutire de plată pentru rasele ungurești.

În White God, o fetiță de 13 ani își caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi. Pentru această „apocalipsă a câinilor” în Budapesta, Kornél Mundruczó a lucrat cu circa 250 de câini dresați timp de 6 luni înainte de filmări. Titlul este un clin d’oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare.

Trailer